Trwa Restaurant Week – największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W ramach wiosennej edycji Festiwalu odwiedziliśmy restaurację Wilcza 50. Przeczytajcie jak było!
WILCZA 50 – POZNAJCIE NASZE WRAŻENIA!
Restauracje Wilcza 50 mieliśmy okazję odwiedzić już wcześniej. Tym bardziej byliśmy ciekawi jak restauracja poradzi sobie w trakcie festiwalu Restaurant Week Polska. Do wyboru mieliśmy dwa rodzaje menu. Spróbowaliśmy obydwu!
Menu A
Krem młoda marchew/kawior z pomarańczy/jogurt Dorsz/puree czosnkowe/mus z zielonego groszku/szparag/sos beurre blanc Mus truskawkowy/beza/kruszonka maślana/coulis truskawkowy
Menu B
Krem młoda marchew/kawior z pomarańczy/jogurt Makaron z selera/wędzone tofu/sos serowy vegan Sorbet truskawkowy z czerwonym pieprzem/ żel kokosowy/ solony orzech
Przystawki
W tym przypadku dostaliśmy dwie identyczne przystawki. Zupa podawana jest w dwóch naczyniach. Plasterki marchwi, kawior z pomarańczy już czekają na talerzu, a przemiła kelnerka płynną zawartość zupy nalewa przy nas. Krem z marchwi smakuje obłędnie! Świeży, lekki, idealna konsystencja, niezbyt słodki, a kawior z pomarańczy ma ciekawą teksturę i nadaje dodatkowej, delikatnej kwasowości.
Danie główne
Zdecydowanie wygrywa dorsz z wersji Menu A. Może to dlatego, że nie jesteśmy weganami 🙂 Dorsz na musie z zielonego groszku ze szparagami, sosem beurre blanc i puree czosnkowym to bardzo delikatnie, świeże, wiosenne danie. Wegańska wersja dania głównego jest dla nas zdecydowanie za ciężka i bez wyrazistego smaku. Dowiadujemy się jednak, ze weganom to danie bardzo smakuje i chętnie je zamawiają.
Deser
I tutaj znowu wygrywa Menu A – maślana kruszonka w połączeniu z musem truskawkowym i bezą to połączenie, które zawsze się sprawdzi 🙂 I tak jest też w tym przypadku. Sorbet truskawkowy z czerwonym pieprzem, żelem kokosowym i solonym orzechem to dla nas zbyt kwaśna wersja deseru, chociaż tym, którzy nie lubią zbyt słodkiego końca posiłku, powinno zasmakować.
Nasze wrażenia? Menu degustacyjne Wilcza 50 było dla nas zaskoczeniem. Czy pozytywnym? Pewnie tak, ale z pewnością wolimy tradycyjne menu które znajdziecie w karcie przez cały rok. 10/10 dajemy za wygląd dań i fantastyczną obsługę!
RESTAURANT WEEK POD HASŁEM SZANUJ JEDZENIE
Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem – Szanuj jedzenie. Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.
Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.
Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.
DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE
Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.
Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.
Restaurant Week Daty: 3 – 17 kwietnia Rezerwacje możecie robić TUTAJ