Home MiejscaKnajpy i kawiarnie RESTAURANT WEEK POLSKA TRWA! RECENZJA MENU W RESTAURACJI WILCZA 50

RESTAURANT WEEK POLSKA TRWA! RECENZJA MENU W RESTAURACJI WILCZA 50

by admin

Trwa Restaurant Week – największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W ramach wiosennej edycji Festiwalu odwiedziliśmy restaurację Wilcza 50. Przeczytajcie jak było! 

Restaurant Week Polska pod hasłem Szanuj Jedzenie

WILCZA 50 – POZNAJCIE NASZE WRAŻENIA! 

Restauracje Wilcza 50 mieliśmy okazję odwiedzić już wcześniej. Tym bardziej byliśmy ciekawi jak restauracja poradzi sobie w trakcie festiwalu Restaurant Week Polska. Do wyboru mieliśmy dwa rodzaje menu. Spróbowaliśmy obydwu!

Menu A 

Krem młoda marchew/kawior z pomarańczy/jogurt Dorsz/puree czosnkowe/mus z zielonego groszku/szparag/sos beurre blanc Mus truskawkowy/beza/kruszonka maślana/coulis truskawkowy

Menu B

Krem młoda marchew/kawior z pomarańczy/jogurt Makaron z selera/wędzone tofu/sos serowy vegan Sorbet truskawkowy z czerwonym pieprzem/ żel kokosowy/ solony orzech

Przystawki

W tym przypadku dostaliśmy dwie identyczne przystawki. Zupa podawana jest w dwóch naczyniach. Plasterki marchwi, kawior z pomarańczy już czekają na talerzu, a przemiła kelnerka płynną zawartość zupy nalewa przy nas. Krem z marchwi smakuje obłędnie! Świeży, lekki, idealna konsystencja, niezbyt słodki, a kawior z pomarańczy ma ciekawą teksturę i nadaje dodatkowej, delikatnej kwasowości.

Krem z młodej marchwi, kawior z pomarańczy, jogurt – Wilcza 50, Restaurant Week Polska

Danie główne

Zdecydowanie wygrywa dorsz z wersji Menu A. Może to dlatego, że nie jesteśmy weganami 🙂 Dorsz na musie z zielonego groszku ze szparagami, sosem beurre blanc i puree czosnkowym to bardzo delikatnie, świeże, wiosenne danie. Wegańska wersja dania głównego jest dla nas zdecydowanie za ciężka i bez wyrazistego smaku. Dowiadujemy się jednak, ze weganom to danie bardzo smakuje i chętnie je zamawiają.

Dorsz na musie z zielonego groszku – Wilcza 50, Restaurant Week Polska

Makaron z selera, wędzone tofu i wegański sos serowy – Wilcza 50, Restaurant Week Polska

Deser

I tutaj znowu wygrywa Menu A – maślana kruszonka w połączeniu z musem truskawkowym i bezą to połączenie, które zawsze się sprawdzi 🙂 I tak jest też w tym przypadku. Sorbet truskawkowy z czerwonym pieprzem, żelem kokosowym i solonym orzechem to dla nas zbyt kwaśna wersja deseru, chociaż tym, którzy nie lubią zbyt słodkiego końca posiłku, powinno zasmakować.

Sorbet truskawkowy z czerwonym pieprzem – Wilcza 50, Restaurant Week Polska

Nasze wrażenia? Menu degustacyjne Wilcza 50 było dla nas zaskoczeniem. Czy pozytywnym? Pewnie tak, ale z pewnością wolimy tradycyjne menu które znajdziecie w karcie przez cały rok. 10/10 dajemy za wygląd dań i fantastyczną obsługę! 

RESTAURANT WEEK POD HASŁEM SZANUJ JEDZENIE

Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem – Szanuj jedzenie. Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. 

Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

DO WYGRANIA KOLACJA W NR 1 RESTAURACJI ŚWIATA I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

Restaurant Week Daty: 3 – 17 kwietnia Rezerwacje możecie robić TUTAJ

 

You may also like