Mimo, że w ostatnich dniach na ulicach Warszawy nie czuć wiosny, my mieliśmy okazję zasmakować jej w restauracji Ale Gloria Magdy Gessler! Nowe menu: „Wiosna, wiosna…ach to Ty!“ robi wrażenie!
“Wiosna, wiosna… ach to Ty!”
Na sam początek pyszny klasyk – welcome drink – Bellini Prosecco i już na wejściu poczuliśmy wiosenny klimat!
Następnie zostaliśmy zaprowadzeni do sali Trukskawkowej (w całej restauracji znajduje się 5 sal i patio, które łącznie może pomieścić nawet 450 osób!), która została starannie dopracowana w każdym detalu.
Na stołach odrazu pojawiły się pierwsze przystawki: delikatny Wegański koktajl z avocado i szpinaku z tofu – w smaku przypominał wariację na temat klasycznego chłodnika. W międzyczasie kelner ubijał przy nas (własnoręcznie!) Masło z wiejskiej śmietany , które idealnie pasowało do pachnącego chleba i świeżych rzodkiewek.
Dużym (pozytywnym!) zaskoczeniem było Carpaccio z polędwicy wołowej z pieczonym i naciowym selerem oprószone parmezanem – idealne połącznie! Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy carpaccio w takiej odsłonie.
Kolejną szaloną interpretacją był Tatar ze śledzi z orzechami, imbirem i gruszką, na miodowym pumperniklu. My kochamy połączenie śledzia ze słodkimi akcentami, ale nie jesteśmy przekonani czy každému przypadnie takie danie do gustu.
Po carpaccio z polędwicy wołowej przyszedł czas na Carpaccio z piersi kaczki na musie z czarnego bzu z pieczoną cykorią. Na jedną osobę taka przystawka to zdecydowanie za dużo , ale zawsze można się podzielić 🙂
Jak ktoś woli lżejszą przystawkę zdecydowanie polecamy Ceviche z polędwicy z dorsza z avocado, mango i granatem uperfumowane kolendrą – idealna, delikatna przystawka na wiosnę.
Dla nas zdecydownanie najlepszym elementem tego wieczoru były Wariacje na temat pierogów w AleGlorii! I tu pojawił się nasz faworyt – Pierogi z gęsiną z morelowym sosem. Musicie spróbować!
Taka ilość przystawek zdecydowanie przerosła nasze możliwości, ale nie mogliśmy oprzeć się spróbowania dań głównych.
A jeszcze najpierw zupa! Nie wyobrażamy sobie wiosny bez zupy ze świeżych warzyw, a tu jeszcze dodatkowym zakoczeniem było jajo „poche“. Było świeżo i pysznie (odrobinę za słono). Polecamy, ale tylko jeśli lubicie koperek – jest go bardzo dużo!
I wreszcie dania główne – bardzo delikatna Szarpana gęsina z polskich owsianych udek gęsi z Kołudy z faszerowanym burakiem i Gołąbki z młodej kapusty z cielęciną utopione w rosole, oprószone młodym koprem – rosół perfekcyjny!
Przed deserem mieliśmy jeszcze okazję podpatrzeć szefową kuchni w akcji – czyli Live Cooking!
Najwyższej jakości (rozpływała się w ustach) polędwica argentyńska marynowana w rozmarynie z gorącego kamienia z pieczonymi warzywami podawana z trzema sosami: grzybowym, pesto i holenderskim.
I druga odsłona rybna – Jesiotr pieczony w całości z sosem Bernaise z estragonem i kalafiorem romanesco. Jesiotr delikatny i sos przepyszny!
Na koniec desery!! Czyli bananowe odsłony bey i tarty! Do wyboru – Tort bezowy z kremem espresso z Jack’em Daniels’em i bananami albo Wegańska tarta bananowa z krémem kokosowym i truskawami.
Sprawdź nowe menu: Wiosna w AleGlorii Restauracja AleGloria Plac Trzech Krzyży 3 00-535 Warszawa Godziny otwarcia: Pon – Sob: 12.00 – 23.00 Nd: 12.00 – 22.00 Goście indywidualni / Rezerwacja stolików Tel +48 (22) 584 70 80 www.alegloria.pl