Home MiejscaKnajpy i kawiarnie 5 nowych restauracji w Warszawie. Gdzie warto zjeść (i skąd zamówić) w listopadzie?

5 nowych restauracji w Warszawie. Gdzie warto zjeść (i skąd zamówić) w listopadzie?

by Kasia
Kolejne zestawieniu 5 fajnych, nowych miejsc w Warszawie miałam dla Was już od dawna i zastanawiałam się, czy je publikować. Większość z nich ma jednak opcję “na wynos”, dlatego stwierdziłam, że czemu nie! Obecna sytuacja rynkowi gastro wciąż mocno daje w kość, ale zamawiając jedzenie możemy restauracjom i restauratorom, choć trochę, pomóc. 

1. Pizzaiolo Krucza
ul. Krucza 16/12

Pizzaiolo na Kruczej to nowa miejscówka na pizzę, którą możecie kojarzyć z nadwiślańskiego dwaosiem

Zacznę od miejsca, które otworzyło się nie tuż przed, ale w trakcie drugiego restauracyjnego lockdownu. Pizzaiolo to genialna pizza neapolitańska, którą znawcy mogą kojarzyć z nadwiślańskiej, sezonowej knajpy dwaosiem. W połowie listopada otworzyli lokal na Kruczej (w miejscu poprzedniego Wołowino) i na razie działają w opcji na wynos. Pizza jest naprawdę pyszne, a obsługa przemiła! Wspierajcie, bo warto!

Pizzaiolo Krucza – nowa pizza neapolitańska w centrum Warszawa

Pizzę możecie zamówić z odbiorem własnym bądź dostawą do domu telefonicznie lub przez tę STRONĘ 

2. Niigata Onigiri
ul. Stanisława Noakowskiego 8

Niigata Onigiri to maleńkie okienko, serwujące japońskie “kanapki ryżowe”

Niigata Onigiri – jak wygląda menu?

To miejsce, które od początku działa jako małe okienko, z którego dania możemy zabrać ze sobą na wynos. Czym jest słynne japońskie onigiri? Najprościej opisać je chyba jako niewielką (choć sycącą), trójkątną, ryżową kanapkę (wewnątrz ryżu jest nadzienie do wyboru, a całość owinięta jest częściowo w nori). Idealna na szybkiego chapsa, lunchyk czy przekąskę do wieczornego filmu.

Niigata Onigiri znajduje się tuż przy Politechnice Warszawskiej

Do wyboru macie onigiri wegańskie (np. z nato, czyli sfermentowaną soją, tofu, grzybami czy smażonym czosnkiem) i niewegańskie (z łososiem, tuńczykiem czy krewetką). Próbowałam wersji z pastą z tuńczyka i było to coś pysznego (muszę tu zaznaczyć, że jestem trochę uzależniona od tuńczyka w puszcze). Polecam skosztować onigiri – coś nowego, coś innego. Mała podróż do Japonii w cenie, gdy podróżować możemy głównie po swoim mieszkaniu!

3. Charlotte Bistro Wilanów
ul. Krzysztofa Kieślowskiego 7

Charlotte Bistro otworzyło się niedawno w Miasteczku Wilanów

Charlotte nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Popularna knajpa otworzyła jesienią kolejne miejsce, tym razem w miasteczku Wilanów. Choć ja przez dłuuugi czas nie pałałam zbyt dużą sympatią do Charlotte to jednak w trakcie lockdownów pokochałam to miejsce (a raczej smaki).

W Charlotte Bistro w Wilanowie kupicie też słynne smarowidła, herbaty i buliony!

W Charlotte Bistro w Wilanowie kupicie pyszne i świeżutkie chleby, bagiety i słodkości, a także pasty (ta z białej czekolady… MNIAM!) i herbaty. Są również przepyszne kanapki i mój hit, czyli BULIONY w słoikach. Bulion grzybowy, który normalnie zamawiam z Charlotte Bouillon to hit, a w jesienno-zimowej aurze smakuje jeszcze lepiej!

4. Gessler na Kanapce
ul. Żurawia 1

Gessler na Kanapce – piękne miejsce na tanią kanapeczkę w centrum

To kolejny koncept kulinarny (po Gessler wódka na widelcu), który pojawił się przy Placu Trzech Krzyży. Gessler na Kanapce, porównywany do wiedeńskiego Trześniewskiego, to miejsce, gdzie możecie przekąsić kanapkę, napić się kawy, ale również… polskiego szampana. 

Kanapeczki w knajpie Gessler na Kanapce. Cena jednej: 3 zł

Ceny są bardzo przystępne – każda kanapeczka kosztuje 3 zł, a wybór jest ogromny. Dostępnych jest również sporo opcji wegetariańskich i wegańskich. Na wynos można wziąć też pudło z wieloma rodzajami kanapek. Fajna i niedroga opcja na przyjemny filmowy wieczór w domu (bo gdzie indziej, eh…).

5. wege.przyjemność
ul. Marszałkowska 68/70

przyjemność warszawska zamieniła się w wege przyjemnóść

Restauracja, która zyskała w Warszawie popularność jako przyjemność warszawska, kilka tygodni temu zamieniła się w wege przyjemność. Dalej zjecie tam neapolitańską pizzę, jednak teraz tylko w opcji wege lub wegan. Tutaj ciekawe są przede wszystkim eksperymenty ze smakiem. W menu znajdziecie bowiem takie propozycje, jak pizza ze spaghetti, pizza mac’n’cheese czy pizza z kebabem. 

Pizza z kebabem? Dlaczego nie! W wege przyjemności kombinacje w menu są najróżniejsze

Weganie mają do wyboru zastępniki serów, zrobione np. z migdałów lub ziemniaków. Jeśli jednak wolicie (i możecie jeść) klasykę – regularne sery wciąż są dostępne!  Trudno mi jest przekonać się do wegańskich serów, ale szanuję właścicieli za odwagę, by zmieniać popularne miejsce w tak trudnym czasie! Więcej o zielonej przemianie przyjemności przeczytacie w rozmowie z właścicielem!

Nowe miejsca w Warszawie, fajne opcje na wynos, piękne miejsca i ciekawostki o Warszawie znajdziecie też na INSTAGRAMIE Warsawholic. ZAPRASZAM!

 

 

 

 

You may also like