Home MiejscaKnajpy i kawiarnie Nocny Market znowu zaskakuje! Poznaj wyjątkowy projekt dla największych smakoszy!

Nocny Market znowu zaskakuje! Poznaj wyjątkowy projekt dla największych smakoszy!

by Kasia
Nocny Market to miejsce, bez którego nie sposób dziś wyobrazić sobie letnie wieczory. Choć ciągle mówi o końcu, to jednak – ku uciesze Warszawiaków – ciągle wraca! Na ostatni miesiąc działalności Nocny Market proponuje nowość – pop-upową restaurację NEO(N) Bistro, w której dla Gości gotować będzie (tydzień po tygodniu) czterech wybitnych Szefów Kuchni z całej Polski! Dowiedz się więcej!

Wyjątkowe kolacje w każdy wrześniowy czwartek na Nocnym Markecie!

NEO(N) BISTRO – POP’UPOWA RESTAURACJA POD GWIAZDAMI NA NOCNYM MARKECIE

Nocny Market we wrześniu da Wam niepowtarzalną okazję uczestniczenia w czymś szczególnie wyjątkowym. Pop’upowa restauracja NEO(N) BISTRO! będzie czynna w każdy czwartek września od godziny 18:00. Co tydzień inny kucharz pokaże Wam swoje umiejętności w blasku neonów!

Nocny Market to jeden z ulubionych gastro konceptów Warszawiaków


Czterech znakomitych szefów kuchni zaserwuje w każdy czwartek kolację pod gwiazdami! Czy wyobrażacie sobie obsługę kelnerską, rozmowę z sommelierami i bezpośredni kontakt z najlepszymi kucharzami w kraju? Teraz będzie ku temu najlepsza okazja.

Cztery czwartki, cztery zasiadane kolacje, czterech znakomitych kucharzy.  Co tydzień zmieniać się będą nie tylko dania, ale i scenografia!

NEO(N) BISTRO – poznaj pełny plan wydarzeń

Cykl rozpocznie się ucztą wegańska 3 września. Pierwszą kolację poprowadzi zespół Żywej Kuchni z Mateuszem Stasikowskim na czele. Mateusz swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako barman wiele lat temu. Następnie odkrywając techniki gotowania, pracował jako kucharz w znakomitych warszawskich hotelach. Aktualnie jest szefem kuchni Żywej Kuchni w Forcie Mokotów i specjalizuje się w fermentacji oraz dzikich ziołach – czego dowodem jest poniższe menu.

MENU*:
Przystawka
Kania/ tempura / ciemne piwo / grillowany ziemniak / kapary czosnku niedźwiedziego 

Danie Główne
Assiette z pomidora  / kalafior tandorii / topinambur / rokitnik / lubczyk / nasturcja

Deser
Wegański twaróg / zielona porzeczka / nawłoć / pachnotka / śliwka fermentowana w kombuchy z białego bzu 

Pierwsza wrześniowa kolacja będzie wegańska, fot. Facebook / Żywa Kuchnia

Na drugiej kolacji, 10 września, przeniesiemy się do Japonii i wraz z Kohei Yagi przy współpracy z Shiso Ramen.  Ten duet możecie dobrze znać z poprzednich sezonów na Nocnym Markecie, jednak tym razem pokażą nową odsłonę azjatyckich przysmaków. Kohei Yagi jest niewątpliwie osobą, która wywołała tak duży boom na ramen w Polsce. Pomagał przy otwarciu takich miejsc jak: Uki Uki, Vegan Ramen Shop, czy Soba Japanese Noodles.

RAMEN MENU*:

Set wegańskich przystawek, zwanych ZENSAI(前菜)
– Hawasabi no ohitashi, czyli blanszowane liście chrzanu wasabi w sosie sojowym(葉山葵のお浸し)
– kieliszek sansho-ramen, czyli ramenu doprawianego górskim pieprzem(揚げ麺ショット)
– caprese z japońskich pomidorów Amela i wegańskiej mozzarelli własnej produkcji podanej z yuzu(精進カプレーゼ)

Danie główne
– Wersja mięsna: Umami shio ramen(旨味塩そば)
Esencjonalny bulion na doradzie i kurczaku
dodatki: marynowane jajko, pędy bambusa memma, pieczeń chashu z mangalicy, kaczka, szczypior oraz frytki z korzenia łopianu
– Wersja wegańska: Umami shoyu ramen (旨味醤油そば)
Esencjonalny bulion warzywny z 3 letnim fermentowanym sosem sojowym
dodatki: pieczeń z “mięsa” sojowego, japońskie pomidory Amela, pieczona marchew, szczypior, smażone grzyby enoki oraz frytki z korzenia łopianu

Deser
Sakura mochi, czyli ciastko z gotowanego ryżu, z nadzieniem ze słodkiej pasty z fasoli azuki, zawinięte w liść wiśni japońskiej)(和菓子)

Druga kolacja w NEO(N) Bistro to coś dla miłośników ramenu! Fot. Facebook Shiso Ramen

17 września, czyli podczas trzeciego tygodnia, kolacja pod gwiazdami będzie stała pod znakiem ognia! Przygotowane na tę okazję zostały dwa rodzaje menu, które pozwolą na zdecydowanie się czy Piotra Wójcika – szefa kuchni Koneser Grill chcecie poznać od strony mięsnej czy wegetariańskiej. Chociaż Piotr specjalizuje się w mięsie, jesteśmy pod wrażeniem jego pomysłów na warzywa.

Jego motywem przewodnim w gotowaniu są pradawne techniki z użyciem ognia i dymu, dlatego wędzenie lub grillowanie będą podczas kolacji na porządku dziennym. 

MENU*:

Przystawka
Tatar z wędzoną kukurydzą lub Papryczki padron z pesto romesco

Danie Główne
Wołowina Flat Iron ze szpikiem i karmelizowaną cebulą lub Grillowana baby gem a’la Waldorf

Deser
Brownie ze śliwką i palonym masłem

Kolacja 17 września to raj dla mięsożerców! Fot. Facebook / Koneser Grill

24 września, a tym samym na ostatniej kolacji będziemy mieli jedyną i niepowtarzalną okazję spróbować dań Michała Kostrzewy z Sushiya! Zespół przyjedzie prosto z Kielc i przygotuje japoński street food rodem zamkniętego już targu rybnego Tsukiji w Tokyo.

Michał na co dzień specjalizuje się w omakase, czyli japońskim rytuale występującym w sushi barach, który polega na “oddaniu się” w ręce kucharza i zaufaniu mu co do wyboru serwowanych dań. Nie pozostaje nic innego, jak pozwolić mu się poprowadzić również przy okazji kolacji pod gwiazdami!

MENU*:

Danie I
Ikura-don – miska pełna ryżu i marynowanej ikry łososia z dodatkami.

LUB

Tekka-don – miska pełna ryżu i tuńczyka Błękitnopłetwego z dodatkami.

Danie II
Miso-shiru – zupa na bazie bulionu z glonów kombu i katsuobushi wymieszanego z pastą miso.

Danie III
Mochi – tradycyjna japońska słodycz na bazie ryżu kleistego

Trzecią kolację przygotuje zespół Sushiya z Kielc! Fot. facebook / Sushiya

NEO(N) BISTRO – przydatne informacje

Cena biletu każdej kolacji: 120 zł** /os

Zakup ilości biletów jest równoznaczny z wielkością wybranego stolika. W przypadku łączenia biletów z innymi uczestnikami, w celu wspólnego siedzenia przy stole, skontaktujcie się bezpośrednio z Nocnym Marketem

Organizatorzy proszą o punktualne przybycie na wydarzenie.

*Menu może być zmodyfikowane, ze względu na sezonowość produktów. 

**W cenie biletu nie są uwzględnione napoje alkoholowe – na miejscu będzie można skorzystać z oferty wine pairingu lub soft pairingu.

Kolacja ma charakter zasiadany. Na wydarzeniu obowiązuje serwis (obsługa kelnerska, sommelierzy oraz barmani)

You may also like