Fine Dining Week to święto najlepszych restauracji, które przez miesiąc umożliwiają gościom spróbowanie pięcio daniowego menu w okazyjnej cenie, 129 zł. To wyjątkowa szansa na odwiedzenie miejsc, do których nie chodzimy na co dzień. Którą restaurację wybrać na niezwykłą kolację? Ułatwiamy Wam podjęcie decyzji wskazując 5 restauracji, które – naszym zdaniem – mogą pochwalić się najciekawszym festiwalowym menu.
1. BRASSERIE WARSZAWSKA – to elegancka restauracja przy Górnośląskiej, która wystrojem przywodzi na myśl francuskie bistro. W Festiwalowym menu znajdziecie m.in. doskonałe ślimaki po prowansalsku. Wiemy, jak to brzmi, ale zaufajcie! Są doskonałe i naprawdę, jeśli gdzieś próbować ślimaków – to tylko tutaj! Do tego rybka i jagnięcina bądź – w wersji bezmięsnej – risotto. Jest smacznie i miło, a na wstępie dostajemy PYSZNE pieczywko. ZOBACZ MENU I ZAREZERWUJ
2. ALEWINO – to jedna z naszych ulubionych warszawskich restauracji. Ukryta w podwórzu przy Mokotowskiej kryje w sobie najlepsze smaki w wyjątkowej formie. Podczas Fine Dining Weeka skosztujecie m.in.risotto z grzybami, cebuli w wielu odsłonach (tak! nasza cebulka może być też podawana w fancy formie ;)), a w wersji mięsnej – kaczka. Tutaj zawsze jest smacznie, więc możecie mieć pewność, że ten wybór na pewno będzie właściwy. ZOBACZ MENU I ZAREZERWUJ 3. KANAPA – jeśli lubicie oryginalne miejsca Kanapa na pewno Wam się spodoba. Umiejscowiona w starej willi na Mokotowie skrywa w sobie smaki Ukrainy w wyjątkowej formie (czekadełko to maślana świeczka! W stopionym maśle maczamy chleb – czad!). Do wyboru mamy Menu smaków z ukraińskich Karpat oraz Odessy. Besarabska zupa rybna, pierożki rybne w sosie rakowym, banosz (potrawa z mąki kukurydzianej i śmietany ze skwarkami) i wiele innych! Wybierając to miejsce na pewno traficie na dania, których nigdy wcześniej nie mieliście okazji skosztować. Jeśli lubicie nowości – warto! ZOBACZ MENU I ZAREZERWUJ 4. REST.BACZEWSKICH – kolejne miejsce ze smakami wschodu w wyjątkowym miejscu, bo w zabytkowym Palacyku przy Alei Szucha. Potrawy inspirowane kuchnią lat 20. i 30. mogą jednocześnie zaskoczyć i zachwycić. Karp po żydowsku czy foie gras? W dwóch menu – warszawskim i lwowskim – każdy znajdzie coś dla siebie! Jest smacznie i pięknie! ZOBACZ MENU I ZAREZERWUJ 5. OPASŁY TOM – jedna z najpiękniejszych restauracji w Warszawie, spodoba się wszystkim fanom Wesa Andersona, pasteli i róży (Instagram friendly). Dwa menu degustacyjne Flavii Borawskiej – która została ostatnio zwyciężyła w plebiscycie Gault et Millau w kategorii Kobieta Szef – pozwolą Wam spróbować kuchni, idealnie łączącej delikatność z wyrazistością. ZOBACZ MENU I ZAREZERWUJ