Kolejny Festiwal dla miłośników pysznego jedzenia przed nami. Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Najbliższa edycja już w weekend 1 – 2 lutego!
Wielka Uczta w pierwszy weekend lutego!
Popularna formuła spędzania czasu przy jedzeniu i kulturalnego biesiadowania, wykraczającego poza samo spożywanie i kupowanie, doskonale znana z europejskich stolic i śródziemnomorskich miasteczek zawitała do kraju nad Wisłą. Póki nie możemy spotkać się nad Wisełką, zobaczmy się w praskim Koneserze! Będziemy jeść, pić i świetnie się bawić!
Dla każdego coś pysznego
Podczas Wielkiej Uczty spotkamy wystawców specjalizujących się w przyrządzaniu mięsa jak i Ci zajmujących się kuchnią wegetariańską i wegańską. Zadowoleni powinni być również miłośnicy słodyczy i kawy. Nie samym jedzeniem człowiek żyje, Wielka Uczta to również procenty.
Ale też coś dla maluchów! Na dzieci czekają warsztaty DIY z przyozdabiania „chlebaków” i fartuchów kuchennych naprasowankami, upcyclingowe warsztaty z bohaterami książek, kreatywne zajęcia architektoniczne oraz planszówki dla całej rodziny.
Livecooking – kuchnie świata powstają na Twoich oczach
Dla fanów dobrego jedzenia nie ma nic lepszego niż zobaczyć mistrzów kuchni przy pracy! Podczas Wielkiej Uczty czekać na Was będzie masa ciekawych pokazów! Będziecie mogli na żywo zobaczyć, jak powstają doskonałe dania kuchni wegańskiej, mięsnej czy włoskiej i dowiedzieć się, jak działać i żyć zgodnie z filozofią ZERO WASTE!
Livecooking – plan na weekend
SOBOTA: 12:00 – 13:00 Dania kuchni wegańskiej z zastosowaniem miazgi orzechowej. // Paweł Ochman, autor bloga Weganon // Orzechownia
13:30 – 14:30 Pasta fresca czyli jak zrobić prawdziwie włoską pastę od zera // Dawid Budzich // Philipiak Milano
15:00 – 16:00 Szybkie danie rodzinne Agata Gwiazdowska
16:15 – 16:45 Szerokie zastosowanie matchy w baristyce – tradycyjnie i nowocześnie, wytrawnie i na słodko // Krzysztof Tyrała (Relax Cafe Bar) // Moya Matcha
17:00 – 18:00 Mity miejskiego pszczelarstwa. // Kamil Baj // Pszczelarium
NIEDZIELA: 12:00 – 13:00 #KawaKuloodporna – czym jest, jaki ma wpływ na nasz organizm, jak ją przygotować, kiedy należy ją spożywać i czy można po niej prowadzić samochód? // Przemysław Filip // Palce Lizać
13:30 – 14:30 Anatomia mięsa czyli co z czego i dlaczego? // Dawid Budzich // Philipiak Milano
15:00 – 16:00 Zero waste w kuchni // Jagna Niedzielska
16;30 -18:00 Kombucha bez tajemnic. Wprowadzenie do świata organizmów żywych w butelce. W roli głównej zupa cebulowa, w pozostałych pierogi wegańskie na bazie kombuchy // Marcin Agopsowicz, Martyna Bunda // Wastna – żywa kombucha
WIELKA UCZTA Miejsce: Centrum Praskie Koneser Daty: 1-2 lutego Start: 12.00 Wstęp wolny!