Ciesząca się niesłabnącą popularnością sieć Trattoria Rucola niedawno otworzyła już piątą restaurację w Warszawie. Tym razem Trattoria zawitała na Żoliborz, gdzie w przestronnych wnętrzach nowego lokalu przy Placu Inwalidów 10 wszyscy miłośnicy włoskiej kuchni będą mogli delektować się jej przysmakami – aromatyczną pizzą na cienkim cieście, bogactwem makaronów czy zdrowymi i zawsze świeżymi sałatkami.

Trattoria Rucola na Żoliborzu. Projekt wnętrz: Zofia Wyganowska

Trattoria Rucola na Żoliborzu
Trattoria Rucola to rozpoznawalne i lubiane miejsce na warszawskiej mapie gastro. Dania serwowane w lokalach o charakterystycznym zielono-białym wystroju zdążyły już podbić serca warszawskich smakoszy, ponieważ powstają one z połączenia najwyższej jakości, oryginalnych składników, przepisów prosto ze słonecznej Italii i talentu kulinarnego szefa kuchni Francesco Pisaniego.

Pizza w Trattorii Rucola

Wśród dań serwowanych w żoliborskiej restauracji każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Zarówno osoby jedzące mięso, jak i wegetarianie, miłośnicy owoców morza, ale też 
i najmłodsi smakosze, z myślą o których zostało przygotowane specjalne menu dziecięce.

– Otwarcie piątej już restauracji Trattoria Rucola niezmiernie nas cieszy. Gdy ruszaliśmy 
z pierwszą Rucolą przy ulicy Francuskiej, naszym marzeniem było dzielenie się 
z mieszkańcami Warszawy naszymi ukochanymi włoskimi smakami. Nie spodziewaliśmy się, że w ciągu kilku lat dotrzemy z naszymi daniami do tylu warszawskich dzielnic – mówi Karol Komorowski, współwłaściciel restauracji Trattoria Rucola. – Mamy nadzieję, że 
 mieszkańcy Żoliborza z chęcią będą do nas zaglądać, szczególnie że mieścimy się w bardzo dogodnym punkcie przy Placu Inwalidów, a obiad w naszej restauracji może być znakomitym zakończeniem rodzinnych spacerów – dodaje.

Co zjemy w żoliborskiej Trattorii?
Menu Trattorii Rucola zostało specjalnie przygotowane przez szefa kuchni i rodowitego Włocha Francesco Pisaniego, którego specjalnością jest łączenie tradycyjnej włoskiej kuchni 
z nowoczesnymi trendami.

Na dużą uwagę w żoliborskiej restauracji zasługuje pizza o cienkim spodzie i pełnym, aromatycznym smaku z przeróżnymi składnikami (od tradycyjnych propozycji jak Margherita czy Peperoni po nieco bardziej wyszukane Gamberi z krewetkami czy Tartufo z szynką Prosciutto Crudo, grillowanym bakłażanem i pastą truflową).

Pasta w Trattorii Rucoli na Żoliborzu

Będąc w Trattori Rucola przy Placu Inwalidów warto także skusić się na prawdziwe włoskie makarony (np. Pacceri Della Contadina – makaron paccheri z kremowym sosem z sera Gorgonzola, prażonym włoskim boczkiem i zielonymi szparagami czy tradycyjne Spaghetti Bolognese). W ofercie nie brakuje także słynnych włoskich deserów jak Panna Cotta czy Tiramisu, a także sufletów, musów oraz deserów lodowych.

Trattoria Rucola Żoliborz to również dania sezonowe, m.in. ze szparagami

Całość karty doskonale uzupełnia szeroka gama włoskich win i innych alkoholi, a także polskich piw regionalnych. Zgodnie z tradycją wypracowaną w pozostałych czterech lokalach pod szyldem Trattoria Rucola również na Żoli stała karta będzie uzupełniana o dania sezonowe, m.in. ze szparagów, owoców morza czy dyni.

Wnętrza Trattorii Rucoli Żoliborz

Trattoria Rucola 
Plac Inwalidów 10
Godziny otwarcia: 
poniedziałek – niedziela: 12.00 – 22.00

 

 

 

O Autorze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany