Home MiejscaKnajpy i kawiarnie NOWA RESTAURACJA NA PRADZE. KOMU KOMU TO FUZJA SMAKÓW, KTÓRA DAJE RADĘ!

NOWA RESTAURACJA NA PRADZE. KOMU KOMU TO FUZJA SMAKÓW, KTÓRA DAJE RADĘ!

by admin

Oferta gastro na Pradze z miesiąca na miesiąc się powiększa i bywamy tam coraz częściej, mimo że jeszcze niedawno Praga nie była pierwszym wyborem. Niedawno odwiedziliśmy nową knajpę w Soho Factory. Wcześniej znajdowała się tutaj restauracja gruzińska, a później Szklarnia. Komu Komu z kolei to miks smaków kuchni wschodu i Meksyku. Czego tam skosztujecie?

Fuzja smaków i kolorów w Komu Komu na Pradze w Warszawie

Komu Komu – nowe miejsce w Soho Factory Komu Komu to miejsce stworzone przez Witolda Grzybowskiego, który związany jest z wieloma warszawskimi klubami, jak choćby Hydrozagadka, Chmury i nadwiślański Rejs oraz Martę Leśniewską i Marcina Kwapika z BRC Vintage.  Swoją rolę odegrał tu również Tadeusz Muller, który stworzył menu Komu Komu, a także  Grzegorz Kwapniewski z Crazy Butcher, który odpowiedzialny jest za mięsa.

Co zjemy w restauracji Komu Komu W Restauracji skosztujecie ciekawych dań kuchni izraelskiej, marokańskiej czy meksykańskiej. To dosyć oryginalna mieszanka, ale trzeba przyznać, że sprawdza się całkiem nieźle. Na początek zaczęliśmy od przystawek, a wśród nich znalazł się nacho cheese (13 zł), czyli wegański sos serowy z batatów i nerkowców z nachosami. Jest niezły, ale nas fanów najprostszego, powiedzmy sobie wprost – chamskiego –  serowego sosu i nachosów w kinie – nie przekona do zamiany na opcję wege. Ale fani wege zamienników byli zachwyceni!

Nachosy z wegańskim sosem serowym w Komu Komu

Później przyszedł czas na sałatę rijak (13 zł) i fattoush (19 zł) – mega orzeźwiające i fajnie doprawione mieszanki warzyw i doskonałe wręcz pieczone bataty z libańskim sosem czosnkowym toum (15 zł).

Sałatka rijak to mega odświeżenie, idealna na lato

Do tego jagnięce pulpeciki w wędzonym sosie chipotle z kolendrą (19 zł). Mięso jagnięce jest bardzo specyficzne i wielu ludzi zwyczajnie go nie lubi, jednak w tej wersji może zasmakować nawet największym jego przeciwnikom. W menu znajdziecie też kiełbaski wołowe i jagnięce, które są robione w domowej masarni (19 zł).

Klopsiki jagnięce w wędzonym sosie chipotle. W tle – pieczone bataty

Kiełbaski w restauracji Komu Komu

To już wygląda, jakbyśmy zjedli sporo, ale porcje są małe i fajnie – idąc z grupą znajomych – zamówić kilka talerzyków i popróbować różnych smaków. Idziemy dalej! Krewetki Puebla (37 zł) – to pozycja dla tych, którzy lubią krewety w delikatnych winno-czosnkowych sosach. Są naprawdę smaczne. Fajną pozycją jest też kalafior zapiekany w masie solnej (20 zł) – poza fajnym podaniem również smak jest ciekawy. Kalafior bywa mdły, ale dobór odpowiednich przypraw i dodatków, w tym klarowanego masła, sprawia, że jest super. Smak dzieciństwa w nowej odsłonie. 

Krewetki Puebla w Komu Komu

Fanom mięsnych przysmaków do gustu na pewno przypadnie duży wybór pozycji z rusztu węglowego. W menu znajdziecie też burgery w różnych opcjach: z falafelem (31 zł), pieczarą portobello (31 zł), jagnięciną (33 zł) i kurczakiem (33zł). Ku naszemu naskoczeniu najbardziej smakował nam ten ostatni. Kurak był soczysty i mięciutki, a dodatek ostrego sosu dodał mu charakteru. 

Wybór grillowanych mięs w Komu Komu

Burger w Komu Komu

Jeśli chodzi o desery to dla nas wygrała pozycja o smakowitej nazwie Choco choco choco (15 zł), za którą kryje się meksykańskie ciacho czekoladowe z pistacjami Super!

Czekoladowe ciacho w Komu Komu

Komu Komu – wystrój i ogród Wnętrza Komu Komu są kolorowe i przyjemne. Miło spędzić tam czas ze znajomymi, zwłaszcza, że karta koktajli jest bardzo bogata, a barmani otwarci są na propozycje tworzenia nowych kompozycji. To, co jest tu super i co . pewnością w ciepłe miesiące przyciągnie mnóstwo ludzi to ogród! Jest naprawdę ogromny, ozdobiony lampkami, a na stoliki ze ściany poglądu spogląda chłopak z murala. 

Kolorowe wnętrza w restauracji Komu Komu w warszawskim Soho Factory

Wszystko w innym stylu, a jednak elementy tworzą fajną, spójną całość

Pamiętacie saunę, która w zeszłe lato znajdowała się przy Rejsie nad Wisłą? Teraz przetransportowano ją na Pragę i stoi na podwórku przed restauracją Komu Komu. Kolacja w knajpie i wspólne saunowanie po? Tego jeszcze w Warszawie nie było!

Komu Komu to fajne miejsce, jeśli lubicie luźną atmosferę, próbowanie nowych smaków i kolacje, podczas których dzielicie się jedzeniem ze znajomymi. Warto wpaść na fajne lunche i na wieczorne jedzenie przy winku lub drineczku. FAJNE!

Jedzenie: 7,5/10 Obsługa: 10/10 Wystrój: 8/10 Atmosfera: 9/10

Nasza ocena: 8.6

Komu Komu ul. Mińska 25, paw. 39 Godziny Otwarcia:  poniedziałek – czwartek: 12.00 – 23.00 piątek: 12.00 – 2.00 sobota: 9.30 – 2.00 niedziela: 9.30 – 23.00

   

You may also like