Kanapa to, otwarta pod koniec zeszłego roku, nowoczesna kuchnia ukraińska w samym sercu Starego Mokotowa To nowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy, które kusi oryginalnym połączeniem lokalnych ukraińskich i polskich produktów z nowoczesną kuchnią.
Kanapa – kuchnia ukraińska na Mokotowie
Wizytówką restauracji jest set degustacyjny składający się aż z 10 show – dań, m.in. z małży na kamieniu, musu z karasi z kremem z ostryg, nadziewanego topinamburu czy smażonego halloumi z jarząbek. Restauracja oferuje również specjalne menu Wigilijne w dwóch wersjach oraz menu Świąteczne. Kanapa znajduje się w przedwojennej Willli Siedlanowskich, na jednej z najbardziej prestiżowych mokotowskich ulic. Kanapa w Warszawie rozwija założone od początku zasady gastronomiczne, czyli wykorzystanie olbrzymiej ilości sezonowych i lokalnych produktów, badanie autentycznych podejść oraz łączenie ich z nowatorskimi technikami.
Szczypta historii Historia Kanapy sięga 2013 roku. Wówczas restauracja pod taką nazwą została otwarta w Kijowie. Był to pierwszy lokal, który rozwijał koncepcję nowoczesnej ukraińskiej kuchni, a także prowadził aktywną współpracę z miejscowymi farmerami oraz stosował technikę molekularnej gastronomii. Bardzo szybko Kanapa stała się miejscem “must visit” w Kijowie. Kanapa w ciągu tych kilku lat została niejednokrotnie doceniona i nagrodzona.
Prace nad otwarciem Kanapy w Warszawie trwały nieprzerwanie od ponad 2 lat. W przestronnych salach znajdują się ekspozycje współczesnych artystów. Co tydzień odbywają się wieczory muzyczne, a wszystko po to, aby goście poczuli wyjątkowo.
Zespół Kanapy podróżuje po różnych zakątkach Ukrainy i Polski nieustanie poszukując nowych, oryginalnych i lokalnych produktów, które pobudzą zmysły. Kucharze Kanapy stosują innowacyjne technologie aby tworzyć potrawy, które dają nie tylko niezapomniane kulinarne doświadczenia, ale są także podane w zaskakujący sposób. W karcie znajdują się znane potrawy w całkiem nowej odsłonie. Zjecie tu m.in. czarne pierogi z sandaczem, pasztet z wątróbki cesarki, foie gras z galaretki z kwasu jabłkowego. Menu będzie zmieniane dość często, dopasowując się do dostępnych w sezonie produktów.
To zdecydowanie coś nowego, czego w Warszawie jeszcze nie było. Jak myślicie – Warszawiacy pokochają kuchnię ukraińską?
KANAPA ul. Narbutta 10 Godziny otwarcia: poniedziałek – niedziela: 12.00 – 00.00 Rezerwacje: 22 400 88 33