Home WydarzeniaKulturalnie NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA W WYDANIU DARII ŁADOCHY

NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA W WYDANIU DARII ŁADOCHY

by admin

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a my wciąż szukamy pomysłów jak urozmaicić wigilijny stół o nowe potrawy. Oczywiście nie chcemy odchodzić od tradycji, ale jak każdy uwielbiamy zaskakiwać naszych gości. I jak się okazuje jeszcze nigdy nie było to tak proste! Wystarczy, że zajrzycie do nowej książki Darii Ładochy “Nowoczesna kuchnia polska”, a odkryjecie kuchnię polską na nowo.

Nowoczesna kuchnia polska w wydaniu Darii Ładochy

Premiera nowej książki Darii Ładochy „Nowoczesna kuchnia polska” odbyła się w nowo otwartej restauracji Polot. Wybór miejsca nie był przypadkowy – jest on odzwierciedleniem charakteru książki Darii – przebojowy, fantazyjny i kreatywny. Po prostu z Polotem! Autorka opowiedziała o swojej książce, odniosła się do swoich wspomnień z dzieciństwa i do rad ukochanej babci. Następnie mieliśmy okazję ulepić pierogi pod okiem Darii. Organizatorzy nie zapomnieli o mięsożercach i weganach – do wyboru były dwa farsze: z bobem i miętą, a także kaczką z kasztanami. Na koniec wszyscy przy jednym stole w magicznej atmosferze jedliśmy wspólnie ugotowane pierogi i popisowe danie specjalnie przygotowane przez restaurację Polot – śledzia z wiejską śmietaną z orzechami i migdałami i pyszne kiszonki. Na stole znalazły się nie tylko tradycyjne ogórki, ale także zielone pomidory czy rzodkiewka i jarmuż.

To była krótka rozgrzewka przed świętami. Każdy ma swój sposób na lepienie pierogów – przyrządzenia ciasta (nawet z jajkiem), a nawet ich wykończenie – na gładko, z widelcem, palcami, falbanką, warkoczykiem i całe mnóstwo pozostałych! Jednak jest kilka trików, które mogą sprawić, że pierogi będą idealne. Czy wiecie, że najlepszym sposobem na idealne pierogi jest ciepła woda? O tak! Po prostu ciepła woda z mąką pozwoli nam stworzyć idealne dzieło w postaci pysznych pierogów. To tylko jedna z rad, które udzieliła Daria Ładocha – resztę znajdziecie w jej książce – „Nowoczesna kuchnia polska”.

Książka Darii Ładochy to również świetny pomysł na świąteczny prezent. Każdy kto ją dostanie przekona się jak łatwo połączyć tradycyjny smak z twistem nowoczesności! Daria w swojej książce „odchudza” znane wszystkim dania, tak by powróciły na nasze stoły! W tej książce zawarła całe swoje dzieciństwo, zaklinając je w potrawy które wszyscy dobrze znamy. Znajdziecie w niej m.in.; krupnik z pęczakiem, suszonymi grzybami i rozmarynem, bigos z grzybami Shitake, pastę jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą czy mizerię w śmietanie z orzechów nerkowca z sezamem. „Odchudzone” potrawy sprawią, że osoby, które odżywiają się w świadomy sposób, zwracają uwagę na to, co jedzą, gdyż chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem – bez wyrzutów sumienia sięgną po bogactwo nowoczesnej kuchni polskiej!

You may also like