Na początku przyszłego roku rozpocznie się przebudowa warszawskiej Rotundy. Dotychczasowy budynek zostanie zastąpiony nowym – podobnym w formie, lecz znacznie nowocześniejszym. Za nowy projekt odpowiedzialna jest pracownia architektoniczna Gowin&Siuta.

rtd_wiz-front-view

Nie martwcie się – Rotunda zachowa swój charakterystyczny i kształt i wielkość, a dodatkowo zyska interesującą przestrzeń społeczną – aż jedną trzecią powierzchni budynku Bank poświęci na cele publiczne. Dzięki doskonałemu połączeniu zieleni z technologią – w ogólnodostępnej, pełnej roślinności, przestrzeni budynku każdy będzie mógł bez problemu naładować telefon i skorzystać z bezprzewodowego internetu, a jednocześnie odpocząć i doładować własne baterie – budynek Rotundy stanie się swoistą Oazą Miejską.  

ctf_wiz-public-space

ctf_wiz-banking-zone

Plac w okół budynku zostanie uporządkowany i stanie się bardziej przyjazny ludziom. Ruch pieszy zorganizowany dotąd, głównie pod ziemią, dzięki proponowanej zmianie organizacji ruchu na skrzyżowaniu, mógłby odbywać się przede wszystkim na poziomie terenu. Proponowane rozwiązanie systemu ścieżek rowerowych i miejsc postojowych dla rowerów z możliwością m.in. doładowania baterii, mogłoby stać się zaczynem dla zmiany sposobu myślenia o transporcie osobistym w mieście.

rtd_wiz-public-plaza

Twórcy postawili również na ekologię.Płaszczyzna placu oświetlona jest podpiętymi do cięgien lampami, dla których źródłem energii jest słońce. Dzięki temu systemowemu rozwiązaniu, podniesiona zostanie również jakość przestrzeni nad głowami ludzi – maksymalnie redukując zanieczyszczenie wieczornego nieba sztucznym światłem. Również woda odgrywa w projekcie bardzo ważną rolę. Jej funkcja społeczna polega na wprowadzeniu orzeźwiającego klimatu poprzez system wkomponowanych w posadzkę wodotrysków, nakierowujących wzrok na tablicę upamiętniającą wybuch gazu. Podkreślenie osiowości założenia i względy estetyczne, idą w parze z odpowiednią gospodarką wody szarej. Wprowadzenie w budynku podwójnej fasady w sposób wymierny wpływa na klimat miejsc pracy i wypoczynku.

rtd_wiz-birds-eye-view

Pracownia wygrała konkurs na projekt Nowej Rotundy już w 2013 roku. W roku obecnym przypadają jej 50. urodziny, więc wiadomość o starcie przebudowy jest chyba dla Niej i dla Warszawiaków idealnym prezentem. Prace potrwają około dwóch lat, zatem nową budowlę podziwiać będziemy w 2019 roku. Nie możemy się doczekać!

About The Author