Już 17. sierpnia, w zabytkowym budynku MDM, otworzy się WARMUT – nowy lokal twórców m.in.: Nocnego Marketu, Klubu Niebo oraz restauracji Raj w Niebie. Miejsce zaserwuje swoim gościom szeroką selekcję wermutów, zachowując przy tym ducha warszawskiej tradycji. Tam będzie się bywać w najbliższych miesiącach

Dlaczego Warmut?

Wermut to alkohol niegdyś popularny w czasach PRL-u, powraca na salony w nowym, orzeźwiającym wydaniu. Dopełnieniem knajpy będzie autorska kuchnia zbudowana na bazie produktów z puszek i wermutu oraz podawana w formie przegryzek.  Tego w Warszawie jeszcze nie było!

Wielki powrót wermutu

WARMUT, jak sama nazwa wskazuje, swoją koncepcję opiera na selekcji wysokiej jakości wermutów. To orzeźwiające wino na bazie naturalnych aromatów i mieszanki ziół, kiedyś postrzegano jako bardzo modny i wykwintny alkohol. Na przełomie lat 60. i 70. nieco o nim zapomniano i zaczęto używać głównie jako składnika popularnych drinków.

Od niedawna zaobserwować można jednak wielki powrót wermutu. Bary opierające się na tym konkretnym alkoholu znajdziemy już w Barcelonie, Nowym Jorku, San Francisco, Londynie i Sydney. Niebawem Warszawa dołączy do tego grona!

Wermut to nie nowość w Warszawie! Mieszkańcy stolicy już dawnierj pijali wermut – i to w dużych ilościach. W czasach PRL-u był to jeden z niewielu dostępnych alkoholi na rynku, a sprzedawano go w nie tylko w Peweksach, ale również aptekach.

WARMUT odkryje wermut na nowo! Alkohol ten klasycznie serwowany będzie z lodem, cytrusami i syfonem wypełnionym wodą. W efekcie, przy stoliku samodzielnie przygotujemy orzeźwiający aperitif, by delektować się nim przez długi wieczór. W menu barowym nie zabraknie również koktajli (na bazie wermutu, ale nie tylko), wina oraz piwa.

Puszki powracają

Ofertę barową uzupełni kuchnia inspirowana starym, ale wytrwale pielęgnowanym zwyczajem serwowania przegryzek w towarzystwie jakościowego alkoholu. Co kluczowe, menu bazuje w całości na puszkach oraz wermucie! Ponad 50 pozycji – w tym także opcji wegetariańskich – stworzonych do wspólnego zamawiania, próbowania i dzielenia się przy stole.

W karcie WARMUTU znajdziemy zarówno ciepłe, jak i zimne przekąski, duży wybór talerzyków oraz kanapek. Goście będą mogli zjeść m.in. ser kozi w panko z sosem wermutowym czy pikantną czarną fasolę z mackami ośmiornicy, a do nich dobrać oliwki z karczochami, wytrawną bitą śmietanę czy galaretki z wermutu.

Dodatkowo, w lokalu będzie można kupić najlepszej jakości produkty w puszkach – importowane specjalnie z Hiszpanii, Francji i Portugalii.

Niech MDM tętni życiem

Bar działać będzie przez 7 dni w tygodniu. Właściciele, opracowując koncepcję miejsca, skupili się na pielęgnowaniu wspomnień związanych z budynkiem MDMu i samym miastem. We wnętrzach doszukamy się więc nawiązań do historii i klimatu Warszawy, z przyjemnym powiewem nowoczesnych akcentów – m.in. ścianami graffiti.

Czy Warmut stanie się kolejnym modnym miejscem dla Warszawiaków? Zważywszy na ludzi stojących za konceptem – to bardzo możliwe! my nie możemy się już doczekać!

Miejsce: WARMUT
Data otwarcia: 17. sierpnia (EVENT)
Adres: przy ul. Marszałkowskiej 45/49

O Autorze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany