Śródziemnomorski lifestyle zakrapiany drinkami od wczesnych godzin, każdego dnia, głównie w gronie przyjaciół – Brzmi jak piątek, czy sobota. Z tym, że w tym wypadku nie chodzi tylko o szybki before. AïOLI Bread & Aperitivo to dużo więcej. 

 AïOLI Bread & Aperitivo

Aperitivo, to pewna „kultura picia” i celebracja dnia w grupie przyjaciół. Wspólne dzielenie się posiłkiem, muzyka, akcent na bar, wiele odsłon pieczywa. Włoską stolicą aperitivo jest Mediolan. Coś nam się wydaje że Polskim odpowiednikiem stanie się Chmielna 26.

Od środy 21 lutego możecie odwiedzać nowy adres na kulinarnej mapie stolicy. Mowa o Chmielnej 26, przy której powstało – AïOLI Bread&Aperitivo. Poznajcie historię co kryje się pod nazwą i co było inspiracją do otwarcia kolejnej lokalizacji w stolicy.

 Co w menu?

Lokal na Chmielnej ma wypełnić lukę po zamkniętej w ubiegłym roku restauracji przy Placu Konstytucji. Nowa kantyna różni się od swoich poprzedniczek przy Świętokrzyskiej oraz w Gdańsku. AïOLI Bread & Aperitivo zaskakuje m.in. odmienioną kartą menu.

– W kuchni stawiamy na chleb, co wskazuje nazwa. Nasze podróże i kuchnia śródziemnomorska dały nam inspiracje do tego, jak można przygotowywać pieczywo na różne sposoby. Bruschetty, które znalazły się w menu o średnicy ponad 20 cm, są połączeniem nieoczywistych smaków słodkich ze słonym, gorzkim i  kwaśnym, co będzie zaskoczeniem dla naszych gości. Nie chcemy iść za tym co bezpieczne, a w naszej kuchni prezentować inny styl i przełamywać trendy. Bruschett w menu znajdzie się ok. 20 pozycji. Biorąc pod uwagę trendy żywieniowe, w karcie pojawi się chleb pszenny i żytni. Staramy się także o chleb bezglutenowy – wyjaśnia Kinga Rylska.  

– Głównym elementem będzie jednak tutaj bar, a kuchnia zejdzie na drugi plan. Aperitivo to dla nas czas spędzony z przyjaciółmi. To ma być lifestyle’owy koncept, spójny z brandem Aioli. W centralnym miejscu za barem jest scena dla DJ-a. Codziennie od rana do zamknięcia lokalu będzie puszczana muzyka, a w sezonie letnim liczymy na występy zespołów – argumentuje.  

AïOLI Bread & Aperitivo ma charakterystyczny dla sieci industrialny wystrój, czyli połączenia surowej cegły z metalem i drewnem, w tym przypadku uzupełniony elementami adekwatnymi do nazwy. Wnętrze zdobią duże puszki na półkach, kosze z pieczywem, wałki oraz łopaty do pizzy. 

AïOLI Bread & Aperitivo to nowe miejsce w warszawskim Śródmieściu, które ma szanse podbić serca mieszkańców stolicy. Mieliśmy szansę próbować menu i było naprawdę świetne! W tej lokalizacji brakowało takiej miejscówki. Dla nas SUPER!

AïOLI Bread & Aperitivo
ul. Chmielna 26

Godziny Otwarcia:
poniedziałek – czwartek, niedziela: 9.00 – 00.00
piątek – sobota: 09.00 – 2.00
Rezerwacje: chmielna@aioli.com

O Autorze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany