Wydarzenie kulinarne, jakiego jeszcze nie było! Jedną z najstarszych społeczności żydowskich na świecie można było znaleźć w Rzymie, gdzie Żydzi żyją od II wieku p.n.e. W kolejnych stuleciach do Włoch emigrowali zarówno Żydzi aszkenazyjscy, jak i Sefardyjczycy. Z tego powodu czasami trudno jest oddzielić przepisy pochodzące z Rzymu od tych, które zostały przywiezione z Hiszpanii i Europy Środkowej.

Dni Kuchni Żydów Włoskich

Przed wami wspaniała okazja do spróbowania smakowitych owoców połączenia tych kuchni i smaków – na talerzach pojawi się między innymi szabatowe risotto i gnocchi, sycylisjka caponata, frizinsal z gęsi, wątróbka po wenecku, policzki wołowe, a na deser torta caprese, tiramisu, pizza di beride i fritole. Przewodnikiem po kuchni Żydów włoskich będzie Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Bartek prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje kolacje degustacyjne, sędziuje na konkursach kulinarnych. Napisał niedawno książkę o włoskiej kuchni „Italia do zjedzenia”, która jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech.

Przygotowane dania z pewnością rozgrzeją wasz kubki smakowe i przeniosą was wprost do słonecznej Italii. Co, zważywszy na obecną pogodę, brzmi wyjątkowo kusząco! Jeśli jeszcze się wahacie to nie warto, bo ten weekend czeka was uczta nie tylko dla ciała, ale również dla ducha dzięki Polin Music Festiwal Roots’n’Fruits. Wystąpią m.in. Synfonia Varsovia, David Krakauer i Michael Guttman.

Miejsce: Restauracja Besamim (w Muzeum POLIN)
Daty: 16.-18. lutego
Wstęp Wolny!

 

O Autorze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany