Home WydarzeniaKulturalnie ŻYDOWSKIE JEDZENIE – ZAPOMNIENIE CZY POWRÓT?

ŻYDOWSKIE JEDZENIE – ZAPOMNIENIE CZY POWRÓT?

by admin

ŻYDOWSKIE JEDZENIE – ZAPOMNIENIE CZY POWRÓT: Jedzenie w kulturze żydowskiej zajmuje niezwykle ważne miejsce – wiele potraw ma symboliczne znaczenie, składniki łączą się według zasad koszerności, przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, są na wagę złota. Muzeum POLIN i Menora InfoPunkt zapraszają do dyskusji nad kuchnią żydowską. Specjalnie na zaproszenie organizatorów do Polski z Nowego Jorku przyjadą Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz, tworzący duet Gefilteria, który popularyzuje kuchnię żydowską z Europy Wschodniej i przystosowuje tradycyjne dania do smaków i oczekiwań młodego pokolenia. W projekcie wezmą także udział Aleksander Baron i Malka Kafka.

Gefilteria

ŻYDOWSKIE JEDZENIE – ZAPOMNIENIE CZY POWRÓT: Polska była niegdyś centrum kuchni aszkenazyjskiej, z potrawami takimi jak gefilte fisz, czulent i gęsie pipki, które zawsze wzbudzały wiele emocji a ich obrazy zachowały się w wielu wspomnieniach i pamiętnikach. Skąd w Nowym Jorku wzięły się białysy, bułki z cebulowym środkiem, których nazwa pochodzi od Białegostoku? Czy bajgle są nowością w Polsce? Czym są latkes i kto pierwszy je wymyślił? Czym jest „prawdziwa” żydowska kuchnia, gdzie możemy ją odnaleźć i czy istnieje jeszcze w Polsce? Na te i inne pytania odpowiedzi poszukać będzie można podczas debaty w Audytorium, specjalnej kolacji w Restauracji Besamim oraz podczas warsztatów kulinarnych w Menora InfoPunkcie.

Aga Kozak

Szczegółowy Plan Wydarzeń: 23. października, g. 18:00 – warsztaty kulinarne z duetem Gefilteria – Menora InfoPunkt 25. października, g. 18:00 – debata “Żydowskie jedzenie – zapomnienie czy powrót?” – Audytorium Muzeum POLIN 26. października, g. 18:00 – warsztaty kulinarne z duetem Gefilteria – Menora InfoPunkt 27. października, g. 19:30 – kolacja “Baron&Gefilteria: powrót zapomnianego jedzenia” – Restauracja Besamim, Muzeum POLIN

You may also like